5 basisregels voor webdesign

De belangrijkste regel bij webdesign is dat je website goed leesbaar moet zijn. Wat betekent dit? Je moet je tekst en achtergrondkleuren heel zorgvuldig kiezen. Je wilt geen achtergronden gebruiken die je tekst verduisteren of moeilijk leesbare kleuren gebruiken. Donkerkleurige tekst op een lichtgekleurde achtergrond is gemakkelijker te lezen dan lichtgekleurde tekst op een donkere achtergrond.

Je wilt je tekstgrootte ook niet te klein (moeilijk te lezen) of te groot instellen (dan lijkt het alsof hij naar je bezoekers schreeuwt). Alle hoofdletters geven de indruk tegen je bezoekers te schreeuwen.

Houd de uitlijning van je hoofdtekst links, niet gekanteld. Midden uitgelijnde tekst kun je het beste gebruiken in koppen. Je wilt dat je bezoekers zich prettig voelen bij wat ze lezen, en de meeste tekst is links uitgelijnd.

Je website moet gemakkelijk te navigeren zijn

Al je hyperlinks moeten duidelijk zijn voor je bezoekers. Grafische afbeeldingen, zoals knoppen of tabbladen, moeten duidelijk gelabeld en goed leesbaar zijn. Je grafisch ontwerper moet de kleuren, achtergronden, texturen en speciale effecten op je webafbeeldingen heel zorgvuldig kiezen. Het is belangrijker dat je navigatieknoppen en tabbladen gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn dan dat ze “flitsende” effecten hebben. Linkkleuren in je tekst moeten, indien mogelijk, vertrouwd zijn voor de bezoeker (blauwe tekst duidt meestal op een onbezochte link en paarse of kastanjebruine tekst op een bezochte link). Als je de standaardkleuren niet wilt gebruiken, moet je tekstlinks op een andere manier benadrukken (vetgedrukt, een groter lettertype, tussen kleine verticale lijnen, of een combinatie daarvan). Tekstlinks moeten uniek zijn – ze mogen er niet hetzelfde uitzien als alle andere tekst op je webpagina’s. Je wilt niet dat mensen op je koppen klikken omdat ze denken dat het links zijn.

Je bezoekers moeten binnen drie klikken kunnen vinden wat ze zoeken. Zo niet, dan is de kans groot dat ze net zo snel van je site afklikken als dat ze erop geklikt hebben.

Je website moet gemakkelijk te vinden zijn

Hoe vinden je bezoekers je online? De mythe “Als ik een website bouw, komen ze wel” is nog steeds een veelgehoorde overtuiging onder bedrijven en organisaties die nieuw zijn op het Internet. Mensen zullen niet naar je website komen tenzij je je site zowel online als offline promoot.

Websites worden online gepromoot via zoekmachines, directories, award sites, banner advertising, elektronische tijdschriften (e-zines) en links van andere websites. Als je niet bekend bent met een van deze online termen, dan kun je je site het beste laten promoten door een online marketing professional.

Websites worden offline gepromoot via de conventionele reclamemethoden: gedrukte advertenties, radio, televisie, brochures, mond-tot-mondreclame, enz. Als je eenmaal een website hebt gemaakt, moet op al het drukwerk van je bedrijf, inclusief visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, facturen, enz. je URL staan.

Niet alleen je website moet gemakkelijk te vinden zijn, maar ook je contactgegevens. Mensen willen graag weten dat er iemand aan de andere kant van een website zit die hen kan helpen in het geval dat:

1. Ze antwoorden nodig hebben op vragen die niet direct op je website te vinden zijn;

2. Een of ander element op je site niet werkt en eindgebruikers je dat moeten kunnen vertellen, en

3. Redacteuren van gidsen hebben je nodig om delen van je site aan te passen zodat je site in de meest relevante categorie wordt geplaatst.

Door alle relevante contactinformatie te geven (fysiek adres, telefoonnummers, faxnummers en e-mailadres) creëer je ook een gevoel van veiligheid voor je eindgebruikers. Ze kunnen contact met je opnemen op de manier waar ze zich het prettigst bij voelen.

De lay-out en het ontwerp van je webpagina’s moeten overal op de site consistent zijn.

Net als in elk document dat in een tekstverwerker wordt opgemaakt of in elke brochure, nieuwsbrief of krant die in een desktop publishing programma wordt opgemaakt, moeten alle grafische afbeeldingen en elementen, lettertypes, koppen en voetteksten op je hele website consistent blijven. Consistentie en samenhang in elk document, of het nu een rapport is of een reeks webpagina’s, geven een professioneel beeld.

Als je bijvoorbeeld een slagschaduw gebruikt als speciaal effect in je opsommingstekens, moet je slagschaduwen gebruiken in al je opsommingstekens. Linkkleuren moeten consistent zijn op al je webpagina’s. Ook lettertypes en achtergrondkleuren moeten overal op je site hetzelfde blijven.

Vooral kleurgecodeerde webpagina’s hebben deze consistentie nodig. Lettertypes, uitlijning in de hoofdtekst en de koppen, achtergrondeffecten en de speciale effecten op afbeeldingen moeten hetzelfde blijven. Alleen de kleuren moeten veranderen.

Je website moet snel zijn

Studies hebben aangetoond dat bezoekers snel hun interesse in je website verliezen als het grootste deel van een pagina niet binnen 15 seconden wordt gedownload.  Zelfs websites die gericht zijn op topgebruikers moeten rekening houden met downloadtijden. Soms is het zo moeilijk en tijdrovend om op websites als die van Microsoft of Sun Microsystems te komen, dat bezoekers vaak proberen de sites buiten werktijd vanuit hun huis te bereiken. Als je bedrijf geen goede naamsbekendheid heeft, kun je de downloadtijd het beste zo kort mogelijk houden.

Een goede toepassing van deze regel is het toevoegen van animatie aan je site. Zeker, animatie ziet er “cool” uit en springt in eerste instantie wel in het oog, maar animaties zijn meestal grote bestanden. Test eerst de downloadtijd van je pagina’s. Als de downloadtijd van je pagina relatief kort is en de toevoeging van animatie de downloadtijd van je pagina niet onredelijk verlengt, dan en ALLEEN dan zou animatie een overweging moeten zijn.

Tot slot, voordat je de persoonlijke voorkeuren van je webpagina-ontwerp in overweging neemt, moet je alle bovenstaande regels EERST in overweging nemen en je persoonlijke voorkeuren daaraan aanpassen. De houding “ik vind het er niet mooi uitzien” moet altijd ondergeschikt zijn aan de functie van je website. Wat is belangrijker: creatieve expressie/bedrijfsimago of het runnen van een succesvol bedrijf?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *