De WordPress Plugin Repository

WordPress is een geweldige open-ontwikkelingsgemeenschap die zijn gebruikers aanmoedigt om te innoveren. Maar een paar jaar geleden begon het moeilijk te worden om die innovaties bij te houden. Toen werd de WordPress Plugin Repository geboren.

De repository is een plaats waar alle WordPress plugins worden samengebracht en gedeeld met de gebruikersgemeenschap. Maar meer dan dat, het is een plaats waar ontwikkelaars terecht kunnen om te zien wat er al is, waar ze hun nieuwe werk op kunnen baseren, en wat verbeterd moet worden. Naast programma’s voor eindgebruikers die iedereen kan downloaden voor zijn WordPress behoeften, zijn er veel ontwikkeltools, waaronder wiki-gebaseerd versiebeheer en een bug tracker, die de WordPress ontwikkelingsgemeenschap kan gebruiken. Alles is gelicenseerd onder de GPL, tenzij dit in de bronvermelding staat, dus bijna alles is open.

Als je nieuw bent in de WordPress plugin repository maar niet in de WordPress support forums, moet je inloggen met je forum gebruikersnaam en wachtwoord; deze worden momenteel gesynchroniseerd. Als je problemen hebt, moet je de webmaster van het forum mailen om te vragen wat er aan de hand is. Alleen ingelogde gebruikers mogen de Repository bewerken, hoewel iedereen welkom is om te zien wat er gebeurt.

Wat is er beschikbaar in de WordPress Plugin Repository?

De Repository is ontworpen als een complete, georganiseerde, efficiënte methode om te zien wat er in ontwikkeling is en wat er ontwikkeld is voor WordPress. Als zodanig zijn de kernaanbiedingen hier de plugin map en een robuust versiebeheer mechanisme. Je kunt ook een speciale interface gebruiken, die je gratis kunt downloaden, om gemakkelijker met de Repository te werken. De Repository wordt aangedreven door Trac, een hulpmiddel voor bronbeheer en projectbeheer. Subversion is een wiki gereedschap dat versiebeheer biedt, en is ook het bronbeheer gereedschap dat WordPress tegenwoordig gebruikt.

Ontwikkelaars die deze map gebruiken kunnen al hun WordPress ontwikkelingen gratis hosten, en zelfs teamwerk organiseren via de WordPress Plugin Repository. Door hier te hosten hebben ze veel zichtbaarheid, kunnen ze hun code gemakkelijk beheren en bugs opsporen, en gemakkelijker wiki-gebaseerde documentatie met eindgebruikers ontwikkelen dan ze ooit zelf zouden kunnen doen.

Maar ontwikkelaars zonder gebruikers zijn als winkels zonder klanten. Ook WordPress gebruikers zijn welkom om plugins te downloaden die in alfa- of bètavorm zijn, of om de plugins die volledig functioneel zijn maar nog niet in WordPress geïntegreerd, te downloaden en te gebruiken. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar voor gebruikers om:

– Bladeren door plugins en thema’s die beschikbaar zijn in de Repository
– Alle gewenste plugins en thema’s te downloaden van één stabiele locatie
– Hun eigen feedback en suggesties aan ontwikkelaars te geven door de tracker te gebruiken.
– Helpen bij het ontwikkelen van documentatie en verbeteringen door de wiki-pagina van de plugin te gebruiken.
– Weet steeds wat er gaande is door gebruik te maken van RSS feeds.

Iedereen die WordPress plugins en thema’s ontwikkelt of zoekt wordt aangemoedigd deze bron te gebruiken. Een e-mail zal je de hosting bezorgen die je nodig hebt voor je project, en gewoon komen kijken zal je veel vertellen over wat er gaande is in de WordPress ontwikkelingswereld.

Welke plugins zijn er nu beschikbaar?

Hoewel plugins snel veranderen, zijn er een paar kernplugins beschikbaar en zeker de moeite waard om de tijd te nemen om ze te bekijken. De beste op dit moment zijn:

Met Hoofdcategorieën voor WordPress kun je “hoofd” categorieën selecteren op de navigatiebalk van je blog. Zo kun je de delen van je blog die je het belangrijkst vindt markeren, terwijl de rest nog steeds wordt weergegeven.

De WordPress DBManager beheert je WordPress database zodat jij dat niet hoeft te doen. In plaats van je zorgen te maken over verloren gegevens, kun je deze manager gebruiken om databases te optimaliseren, back-ups te maken, te herstellen, te verwijderen en zelfs queries uit te voeren voor specifieke gegevens.

Met WordPress Email kun je je blogberichten naar vrienden, vijanden, of wie dan ook sturen.

WordPress PageNavi geeft je geavanceerde paginanavigatie.

Met WordPress Polls kun je de altijd populaire polls uitvoeren en de resultaten openbaar maken als je er klaar voor bent.

Met WordPress PostRatings kun je beoordelingssystemen hebben voor je blogberichten.

Met WordPress PostViews kun je voor gebruikers en voor jezelf weergeven hoe vaak een bericht is bekeken.

WordPress Print toont voor de gebruiker een afdrukbare versie van een bepaald WordPress blogbericht.

WordPress RelativeDate geeft een relatieve datum weer naast de actuele datum van je bericht of commentaar.

WordPress Stats toont WordPress statistieken waarover je wilt opscheppen.

Met WordPress UserOnline kun je noteren welke gebruikers momenteel je blogs bekijken.

Met WordPress Wap kun je een mobiele telefoon met Wap-ondersteuning gebruiken om overal door je WordPress blogberichten te bladeren.

 

Zelfs als je geen ontwikkelaar bent of geïnteresseerd in het uitbreiden van je blog voorbij wat het nu heeft, is het een goed idee om de Repository te bekijken. Het is zeker dat veel van de plugins die nu worden geleverd of in ontwikkeling zijn uiteindelijk zullen worden opgenomen in de nieuwere upgrades van WordPress. Door de Repository in de gaten te houden, weet je welke nieuwe ontwikkelingen om de hoek liggen – en door in te loggen en erover te discussiëren op de wiki logs, kun je je eigen inbreng geven over hoe het zou moeten. Hoewel er andere plaatsen zijn om WordPress plugins te vinden, is het te hopen dat de meeste mensen in de toekomst de Repository zullen gebruiken, zodat het leven voor iedereen gemakkelijker wordt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *