Naarmate WordPress en bloggen populairder worden, blijft de lijst met aanpassingsmogelijkheden groeien. Men kan dat toeschrijven aan het feit dat elke gebruiker wil dat zijn of haar blog uniek of zeer persoonlijk is. Wie weet kan een thema op een dag net zo uniek zijn als de auteur van het blog! Hieronder volgt een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van WordPress thema’s.
WordPress Widgets
De ontwikkelaar van blogsoftware is onlangs met een editie van deze plug-in gekomen voor de full-version WordPress. Een Widget verwijst hier naar de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je site aan te passen – zijn zijbalk, ontwerp of algemene lay-out – zonder dat je HTML-codes hoeft te kennen en te gebruiken. Ongeveer honderd Widgets zijn te vinden op de WordPress Widgets blog, en ze zijn ingedeeld in categorieën als fotografie, muziek, discussie, video, inkomen en links, onder andere. Het is een leuke en gemakkelijke manier om je site aan te passen, zodat er alles op staat wat je belangrijk vindt, en niets wat je niet belangrijk vindt.
Niet alle thema’s zijn echter klaar voor deze Widgets, en er moeten enkele aanpassingen worden gedaan om deze leuke functie op te nemen in de sites die van zulke thema’s gebruik maken. http://Automattic.com geeft volledige instructies over hoe je je WordPress site Widget-vriendelijk kunt maken. WordPress breidt zijn reeds uitgebreide selectie Widgets voortdurend uit om tegemoet te komen aan de grillen en persoonlijkheden van zijn gebruikers.
Canvas Plugin
Met deze blogger-vriendelijke plugin kunnen bloggebruikers sinds kort hun eigen thema maken voor hun WordPress blog. Het goede nieuws is dat deze plugin gebruikers een behoorlijk niveau van aanpassing toestaat zonder dat ze codes hoeven te bestuderen en te gebruiken. Het resultaat: een site die er heel professioneel uitziet, gebouwd binnen een paar minuten tot een paar uur. Nog beter nieuws is dat deze plugin gratis wordt geleverd.
Deze stand-alone plugin opent met een kaal startpunt, met een selectie van blokken die je met de drag-and-drop methode in je lay-out kunt opnemen. Onder de vele functies van Canvas zijn Banner, RSS, Statische tekst, Feature, Digg, Flickr, Random Tagline, Comment, Category List, Asides, Archive, Description, Calendar, Search, Post en Navigation functies. Ondertussen geeft een Inkt tabblad de gebruiker de vrijheid om de stijlen te bepalen die op de pagina worden gebruikt, zonder dat hij het eigenlijke stylesheet hoeft te controleren. Dit tabblad blijkt heel nuttig te zijn voor beginners, omdat het help-links bevat die corresponderen met elk thema-onderdeel, waarvan je misschien de stijl gaat bepalen. Deze links laden het sjabloon met een aanduiding van het betreffende onderdeel, zodat de gebruiker een duidelijk idee krijgt welk effect de verandering zal hebben.
“Wordt gemodereerd” Melding
Het komt niet als een verrassing dat sommige commentaren worden gemodereerd door de eigenaar of moderator van het ontvangende blog. Het zou echter fijn voor je zijn om je gretige commentaarschrijvers te laten weten dat je hun commentaar hebt ontvangen, terwijl het systeem geprogrammeerd is om het plaatsen van commentaar op je blog uit te stellen totdat het door jou is gelezen en goedgekeurd. Zonder deze melding kunnen sommige van je lezers denken dat hun commentaar gewoon verloren is gegaan en dat ze hun commentaar helemaal opnieuw moeten schrijven, terwijl je blog het in feite heeft beveiligd en het alleen nog wacht op jouw goedkeuring. Het kan echter zijn dat de blogschrijver bekend moet zijn met code om deze functie te activeren. Toch is het een manier om spammers ervan te weerhouden je blog te infiltreren. Je kunt de melding ook formuleren naar eigen wens. Hier is een voorbeeld: “Bedankt voor je commentaar. Het kan even duren voordat je commentaar wordt gepubliceerd. Kom later nog eens terug.”
Meer thema’s die passen bij de inhoud
Hoewel het allemaal aan de blogschrijver is om te beslissen, zou het best handig zijn om een thema te hebben dat lezers die je blog voor het eerst lezen een vrij goed idee geeft van wat ze kunnen verwachten door alleen maar naar het gebruikte ontwerp te kijken. Om die reden komen ontwerpers van WordPress-thema’s met meer specifieke thema’s die passen bij allerlei specifieke soorten inhoud. Deskundigen zeggen dat de eerste paar seconden die een bezoeker op je blog doorbrengt, bepalend zijn voor de indruk die ze van je site krijgen. Dus als je site niet meteen de aandacht trekt, dan verlies je hoogstwaarschijnlijk potentiële terugkerende lezers of sitebezoeken.
Houd er bij het ontwerpen van je site of het kiezen van een geschikt thema rekening mee dat de eerste zorg van een sitebezoeker is of de site al dan niet het soort informatie bevat dat hij of zij nodig heeft. De visuele elementen, die veel sneller te begrijpen zijn dan de tekstuele, helpen daarbij. Als het thema dat je kiest niet overeenkomt met de algemene inhoud van je site, dan zal het aantrekken van meer volgers meer moeite kosten. Of we het nu leuk vinden of niet, het uiterlijk is voor veel mensen belangrijk, want zo worden overtuigingen en meningen in eerste instantie gevormd.
WordPress Themawedstrijden
Om je te verzekeren van een constante stroom van nieuwe thema’s, hebben WordPress en bepaalde partners themawedstrijden georganiseerd om de beste thema’s die de laatste tijd zijn opgedoken te ontdekken en te herkennen. Vorig jaar waren er zelfs verschillende wedstrijden die zowel themamakers als gebruikers aantrokken. Dit jaar heeft het WordPress kamp echter een vertraging gezien in de productie van thema’s, misschien door de vervagende nieuwigheid van dit alles, en niet te vergeten het feit dat veel van degenen die eerder thema’s instuurden dat gratis deden.
Niettemin houdt het aanpassen van WordPress blogs nog steeds een behoorlijke belofte in, met de komst van nieuwe aanpassingsmogelijkheden, zoals de Canvas en Widgets plugins. Het belooft ook meer sterk aanpasbare thema’s in de toekomst. Voorlopig zou je al veel missen als je de nieuwste WordPress aanpassingsplugins nog niet uitprobeert. Je kunt ook proberen enkele basisfuncties aan te passen, zoals of je voorpagina uittreksels of de volledige blogitems moet tonen, of het aantal berichten dat in je blogindex wordt getoond veranderen, of beide. Wat je ook kiest, er zijn honderden thema’s beschikbaar en andere opties die je kunt gebruiken, om zo dicht mogelijk bij het door jou gewenste uiterlijk van je blog te komen.
0 reacties