Zijn WordPress Templates moeilijk te gebruiken?

Een van de dingen die mensen lijkt af te schrikken om de WordPress software op hun eigen site te gebruiken (in tegenstelling tot de gehoste WordPress blog site) is de technische kant van het proces met betrekking tot WordPress sjablonen en thema’s. Er wordt veel gesproken over code, PHP, CSS en tal van andere verwarrende afkortingen die veel mensen niet veel zeggen! Dat is jammer, want een WordPress blog kan zo’n grote impact hebben op webpagina’s, en kan zelfs als zelfstandige website gebruikt worden als je eenmaal je domeinnaam en hosting geregeld hebt.

Begrijpen hoe WordPress werkt, de software installeren, en uitzoeken hoe de sjablonen in thema’s passen vereist wel een beetje technische kennis. Het is echter niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt, en gelukkig zijn er voor degenen onder ons die een beetje technisch beperkt zijn een aantal uitstekende gidsen en hulpmiddelen die het proces een stuk soepeler kunnen maken.

De WordPress sjablonen vormen de ruggengraat van de thema’s waarmee de WordPress blogpagina’s worden opgebouwd. Thema’s zijn er in allerlei stijlen en ontwerpen, en kunnen worden aangepast door de lay-outs te veranderen, WordPress plugins te installeren en door de sjablonen toe te voegen of te veranderen. WordPress sjablonen zijn eigenlijk gewoon een stel bestanden die samen de thema’s voor je WordPress blogsite vormen. In het algemeen bevat een standaard set sjablonen voor WordPress thema’s enkele van deze essentiĆ«le bestanden:

  • index.php – dit is het belangrijkste sjabloonbestand voor je WordPress blog
  • header.php – de header sjabloon
  • footer.php – het sjabloon voor de voettekst
  • page.php – voor het maken van WordPress pagina’s
  • single.php – voor het maken van WordPress berichten
  • sidebar.php – de WordPress blog pagina navigatie
  • style.css – het stylesheet dat de opmaak van je WordPress blog vormt.

Dit zijn nog maar de basis; er zijn nog veel meer WordPress sjablonen die je kunt toevoegen om je blog aan te passen; bijvoorbeeld links, zoekformulieren, archiefberichten en WordPress blog reacties.

Een ander verwarrend aspect voor sommige mensen is de vermelding van sjabloon-tags. Nogmaals, deze zijn niet zo moeilijk te begrijpen als ze op het eerste gezicht lijken. Het zijn eigenlijk gewoon stukjes code om de WordPress sjablonen te helpen hun werk goed te doen. De tags binnen de sjablonen bevatten de instructies om van je WordPress blog een slim ontworpen verzameling pagina’s te maken!

Een van de leuke dingen van WordPress sjablonen is dat je ze kunt aanpassen om zowel individuele blogpagina’s als postpagina’s te ontwerpen. De voorgedefinieerde sjablonen gelden meestal voor alle pagina’s op je WordPress blog, maar je kunt de andere sjabloonbestanden toevoegen, verwijderen of wijzigen om unieke items op elke pagina te maken.

Als je de WordPress sjablonen beschouwt als het mechanisme van de thema’s, kun je hopelijk beginnen te begrijpen hoe ze samenwerken om een WordPress blog te maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *